Döntött a Kúria a Foodora és Wolt futárok foglalkoztatásáról

Folyamatosan visszatérő kérdés, hogy a két nagy itthoni ételházhozszállító cég (a Foodora és Wolt) vajon bújtatottan foglalkoztatja-e a futárokat, és kényszeríti vállalkozásokba. Ez azért is érdekes, mert az Europai Unióban évek óta felmerül tervként, hogy az úgynevezett platformmunkásokat alkalmazotti státuszba tereljék.

Most a Kúria (korábban Legfelsőbb Bíróság) egy perben annak a véleménynek adott igazat, hogy az ételszállító platformokon a futárok munkája nem minősül munkaviszonynak. Ezt többek között az alábbi érvekkel indokolták:

  1. Az a körülmény, hogy a foglalkoztató bizonyos körben felügyeli és meghatározza a futárok részére az egyedi feladatok teljesítésének a módját (arculati elemek viselését) és az a követelmény, hogy a vállalt aktív periódusban egyfajta rendelkezésre állást és 75 másodpercen belüli fuvarelfogadást várt el az alperes, nem minősülnek az Mt. szerinti széleskörű munkáltatói utasításnak.
  2. A futár nem a cég szervezetében munkát végezve látta el feladatait, hiányzott a hierarchikus kapcsolat, a függőség.
  3. Az adott esetben az utasítás a munkavégzés minden fázisára, elemére nem terjedt ki.
  4. Az aktív periódusok vállalásának lehetőségét ugyan befolyásolta a futárok rangsora, azonban a feladatellátásra fordított időtartamot ekkor is a felperes határozta meg: az ő döntése volt, hogy vállal-e és mennyi aktív periódust. A magyar munkajog nem ismer olyan munkaviszony-típust, amelynél a foglalkoztatás óraszáma kizárólag a munkavállaló igényeihez igazodna.
  5. A felperes a futár tevékenységet saját eszközeivel végezte, így a feladatok ellátáshoz feltétlenül szükséges erőforrásokat döntően nem az alperes biztosította.

Biztosak vagyunk benne, hogy második és harmadik pontot nem mindenki fogja így érezni futár ügyfeleink és a cikk olvasói közül. Azonban az ötödik pont egyértelmű, az első, és főleg a negyedik pont vége pedig az, amivel egyszerű halandóként nehéz szembeszállni a jogalkotók érvrendszere ellen.

A döntést ráadásul egy olyan ügyben hozták így meg, ahol még órabért is kapott a futár.

Így röviden elmondhatjuk: a Kúria szerint a Foodora és a Wolt helyesen köt egyéni vállalkozó futárokkal szerződést.

Ha kíváncsi vagy a teljes ítéletre, elolvashatod a Kúria honlapján:

Tájékoztató a platform munkavégzés keretében végzett ételfutár tevékenységre kötött szerződés minősítése tárgyában a Kúria 2013. december 13-án meghozott Mfv.VIII.10.091/2023/7.számú ítéletéről

A weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa Számodra.  A weboldal használatával elfogadod az Adatvédelmi szabályainkat, Általános szerződési feltételeinket és Süti szabályzatunkat.