Menetrend a katából átalányadózásba való áttérésre

Közeledve a régi-KATA majd egy évtizedes időszakának végét jelentő augusztus 31-i időponthoz, sok vállalkozóban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan tovább, milyen teendőket kell elvégezni ahhoz, hogy minden megfelelő legyen az áttérés tekintetében.

Először is fontos leszögezni, hogy korábban számos téves információ keringett számos felületen, így a sajtóban, a különféle Facebook-csoportokban, de még a NAV által közzétett, az átalányadózásról szóló információs füzetében is. A NAV erre vonatkozóan augusztus 22-én korrekciót hajtott végre, és egyértelműsítette, hogy az átalányadózásba való átjelentkezésre a végső határidő 2022. október 31. függetlenül attól, hogy az átjelentkezésre milyen szándékból kerül sor. Érdemes tehát nem elkapkodni a teendőket, ha másért nem, akkor azért, hogy ne essünk bele abba az esetbe, amikor a tömeges nyilatkozattételek miatt az adóhatóság informatikai rendszer túlterheltté váljon, és emiatt ne érkezzen be megfelelően egy-egy nyomtatvány.

Az átalányadózásba való áttéréshez kapcsolódó nyilatkozatot az úgynevezett T101E nyomtatvány kitöltésével tudjuk megtenni az adóhatóság felé. Amennyiben valaki október 31-ig vár a nyilatkozattételre, és azon a napon nyújtja majd be, fontos tudni, hogy a nyilatkozat visszamenőleges hatályú, tehát szeptember 1-től lesz érvényes.

A T101E változásbejelentő lapon túl szükség van még a T1041 nyomtatvány beküldésére is. Ez a nyomtatvány szolgál arra, hogy a biztosítotti jogviszonyra vonatkozóan nyilatkozatot tegyünk. Ez azért fontos, mert a régi-KATA alatt maga a KATA-adóalanyiság hozta létre a biztosítotti jogviszonyt, azonban az SZJA-törvény hatálya alá való átlépéssel erről külön szükséges nyilatkozni. Ezen nyomtatvánnyal viszont nem érdemes várni október 31-ig, ugyanis a KATA-alanyiság utolsó napja augusztus 31., ezáltal az ilyen módon történő biztosítotti státusz megszűnik, és szeptember 1-től fontos, hogy bejelentsük – egyéni vállalkozóként is biztosítotti jogviszony jön létre. A nyomtatványban számos jogviszonykód választható, de a leggyakoribbak várhatóan a 

  • Főfoglalkozású egyéni vállalkozó, illetve az 
  • Egyéni vállalkozó munkaviszony mellett, és az 
  • Egyéni vállalkozó közép- v. felsőfokú nappali tagozatos tanulmányok folytatása mellett

lesznek. Nagyon fontos, hogy a jogviszonykód választásakor kellő körültekintéssel járjunk el.

És végső soron pedig az úgynevezett KATA-záróbevallás elkészítése, és benyújtása a 22KATA nyomtatvány segítségével. Ezen a nyomtatványon szükséges megtenni a nyilatkozatot arról, hogy 2022. január 1. és augusztus 31. között mekkora bevételed származott a vállalkozói tevékenységből, illetőleg részletezni is szükséges, hogy más adóalanytól mekkora bevételt szereztünk, harmadikként pedig, ha külföldi partnerünk felé történt számlázás, annak részleteiről külön számot kell adnunk. Ennek célja annak megállapítása, hogy az adózó kötelezett-e a 40%-os különadó megfizetésére.

A KATA-áttéréshez kapcsolódó szolgáltatásunk keretében Ügyfeleink helyett elvégezzük ezt az adminisztrációt, melynek díja mindössze egyszeri 5000 Ft + ÁFA.

A weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa Számodra.  A weboldal használatával elfogadod az Adatvédelmi szabályainkat, Általános szerződési feltételeinket és Süti szabályzatunkat.